Кой е първият носител на Нобеловата награда за мир?

Нобеловата награда за мир е една от най-престижните награди в света. Всяка година тя се връчва на личност или организация, която е допринесла значително за мира и международното разбирателство. Но кой е първият човек, получил тази престижна награда?

Разберете кой е първият носител на наградата за мир

Отговорът е Жан Анри Дюнан, швейцарски бизнесмен и социален активист. През 1863 г. той основава Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), който впоследствие му носи първата в историята Нобелова награда за мир през 1901 г. Неуморните му усилия за осигуряване на медицински услуги за жертвите на войната са признати от самия Алфред Нобел – в завещанието си той пише, че половината от състоянието му трябва да бъде използвано за награда в чест на хората, “които са извършили най-много или най-добра работа за братството между народите, за премахването или намаляването на постоянните армии и за провеждането и насърчаването на конгреси за мир”

Разберете историята на Жак Дюнан

Дюнан е роден в Женева на 8 май 1828 г. Той е успешен бизнесмен и от ранна възраст проявява силен интерес към социалните въпроси. През 1859 г. става свидетел на битката при Солферино между Франция, Австрия и Сардиния-Пиемонт по време на пътуванията си в Италия, което го кара да напише “Спомен за Солферино” – книга, в която подробно описва наблюденията си по време на битката, както и идеите си за подобряване на усилията за оказване на помощ и от двете страни на конфликта. Това в крайна сметка довежда до създаването на МКЧК с Дюнант начело

Началото на Червения кръст

МКЧК се превръща в една от най-важните хуманитарни организации в историята – той работи неуморно по целия свят, като предоставя помощ на засегнатите от война или конфликт. Той също така изиграва ключова роля в установяването на международното право, свързано с военнопленниците и цивилните лица под вражеска окупация по време на въоръжени конфликти. И до днес тя остава една от двете организации, получили специален консултативен статут в Общото събрание на Организацията на обединените нации – до голяма степен благодарение на пионерските усилия на Жан Анри Дюнан преди повече от 150 години

Жан Анри Дюнан несъмнено е един от най-великите хуманитарни дейци в историята – неговите неуморни усилия водят пряко до създаването на една от най-важните хуманитарни организации днес – Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). Делото на живота му е оценено с Нобелова награда за мир през 1901 г. – първият ѝ носител, а ангажираността му продължава да вдъхновява хората по целия свят и до днес! Дължим му голяма благодарност за непоколебимата му отдаденост да помага на засегнатите от война или конфликт по света.