Защо мандарините може да НЕ СА полезни за всеки

Мандарините са вид цитрусови плодове, които са популярни със своята сладост и лесна консумация. Те често се консумират като закуска или се използват в салати и други ястия. Има обаче хора за които мандарините може да не са полезни. Ето защо мандарините може да не са полезни за всички.

Хора с проблеми с храносмилането

Мандарините са с високо съдържание на фибри, което може да бъде полезно за хора, които имат нужда да добавят повече фибри към диетата си. Въпреки това, хората, които имат храносмилателни проблеми като например синдром на раздразненото дебело черво (IBS), могат да открият, че мандарините влошават симптомите им. Това е така, защото високото съдържание на фибри в мандарините може да предизвика подуване на корема, газове и болки в корема. Ако имате IBS, може да избягвате мандарините или да ги консумирате в умерени количества.

Хора с алергии

Хората, които са алергични към цитрусови плодове също може да искат да избягват мандарините. Алергиите към цитрусови плодове са сравнително редки, но могат да предизвикат сериозни реакции, включително уртикария, подуване и затруднено дишане. Ако сте алергични към други цитрусови плодове като лимони или портокали, вероятно ще бъдете алергични и към мандарини

Хора с рефлукс

Мандарините също са киселинен характер, което може да ги направи проблемни за хора с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). ГЕРБ е състояние при което стомашната киселина се връща обратно в хранопровода, причинявайки киселини и други симптоми. Тъй като мандарините са киселинен характер, те могат да влошат тези симптоми. Ако имате ГЕРБ може да избягвате мандарините или да ги консумирате в умерени количества.

Въпреки че мандарините са вкусна и здравословна закуска за много хора, има някои хора за които те може да не са полезни. Това включва хора с храносмилателни проблеми, алергии и рефлукс. Ако попадате в някоя от тези категории, може да искате да избягвате мандарините или да ги ядете в умерени количества.