Как да отгледаме мандарина в саксия – научете тайната!

Ако търсите цитрусово дърво, което е едновременно красиво и лесно за отглеждане не търсете друго освен мандарината! В тази статия ще ви покажем как да отглеждате мандарина в саксия, за да можете да се наслаждавате на сочните ѝ плодове в собствения си дом. Всичко от което се нуждаете е малко ноу-хау и подходящи инструменти и за нула време ще сте на път към сочното мандариново блаженство

Избор на мандариново дърво

Когато избирате мандариново дърво е важно да изберете такова, което е за присаждане. Това ще гарантира, че дървото ви ще е точно от типа си, което означава, че ще дава плодове, които са точно като тези, които виждате в магазина. Също така е важно да изберете дърво, което е устойчиво на болести, за да не се притеснявате, че вредители или болести ще опустошат реколтата ви. След като сте избрали идеалното дърво е време да започнете процеса на засаждане в саксия.

Засаждане на мандариновото дърво в саксия

Първата стъпка е да намерите достатъчно голяма саксия, която да побере корените на вашето дърво. Важно е да изберете саксия с дренажни отвори, така че излишната вода да може да се оттича и корените да не се претоплят. След като сте намерили идеалната саксия, е време да я напълните с висококачествена смес за саксии. Не забравяйте да добавите към сместа тор с бавно освобождаване, така че дървото да има всичко необходимо, за да се развива добре

Поливане и торене на мандариновото дърво

Мандариновите дръвчета са устойчиви на суша, така че не е необходимо да се поливат твърде често. Въпреки това те предпочитат добре дренирана почва, така че не забравяйте да им давате прекалено много вода наведнъж. Когато поливате вашето мандариново дърво не забравяйте първо да проверите почвата. Ако тя е суха на допир значи е време да я напоите. Що се отнася до торенето, препоръчваме да използвате тор за цитрусови плодове веднъж на две седмици през пролетните и летните месеци. Това ще гарантира, че дървото ви има всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да произведе много вкусни плодове!

Подрязване на мандариновото дърво

Важно е да подрязвате редовно мандариновото си дърво, за да не стане прекалено голямо за саксията си. Просто отстранете всички мъртви или повредени клони, както и всички издънки (нов растеж), които се появяват в основата на ствола. Можете също така да оформите дървото, като подрязвате избирателно клоните му, така че да придобие естетическа форма. Наслаждавайте се на прясно набраните мандарини!

Кога може да очаквате плодовете му

След като вашето мандариново дърво се утвърди ще бъдете възнаградени с изобилие от сочни плодове! Мандарините обикновено са готови за бране от края на есента до зимните месеци. За да откъснете зрял плод, просто го завъртете внимателно докато се откъсне от клона. Не забравяйте да се насладите на мандарините възможно най-скоро след откъсването им, за да получите най-добър вкус!

Само с малко усилия можете да се наслаждавате на пресни мандарини в собствения си дом! Като следвате съветите в тази статия, ще бъдете на път да се насладите на сочни мандарини за нула време. И така, какво чакате? Излезте и започнете да отглеждате!