Как се нарича число с 15 нули

Всички езици по света имат думи за малки числа и думи за големи числа. Имаме специфични думи за определени количества – чифт, дузина, бруто. Когато започнем да навлизаме в стотици и хиляди, започваме да използваме запетаи, за да отбележим прекъсването между всяка група от три цифри. Но какво се случва, когато започнем да боравим с наистина големи числа – такива с 15 нули? Как да ги наречем?

Как се определят имената на големите числа

Въведете имената на големите числа. Това са термините, с които се описват числата от 10 дуотригинтилиона (10^99) или повече. Ако се чудите откъде идват тези термини, те всъщност са комбинация от латинските и гръцките думи за всяко число. Например “тригинтилион” идва от “tri-” (три), “ginta-” (на старогръцки 90) и “-илион”

Въпреки че на пръв поглед тези наименования могат да изглеждат като безсмислици, те всъщност могат да бъдат доста полезни когато се пише за изключително големи количества. В края на краищата е много по-лесно да кажем “секстилион”, отколкото да се опитаме да запомним, че единица с 21 нули след нея се нарича “септендецилион”.

По-долу е представен списък с имената на големите числа до вигинтилион, както и сумата на тяхната числена стойност в научен запис

– Хиляда: 1 x 10^3 = 1,000

– Милион: 1 x 10^6 = 1 000 000

– Милиард: 1 x 10^9 = 1 000 000 000

– Трилион: 1 х 10^12 = 1 с 12 нули след него

Квадрилион: 1 x 10^15 = 1 с 15 нули след него

– Квинтилион: 1 x 10^18 = 1 с 18 нули след него

– Секстилион: 1 x 10^21 = 1 с 21 нули след него

– Септилион: 1 x 10^24 = 1 с 24 нули след него

Октилионът(1 с 27 нули след него ) и след него не се използват толкова често в популярната култура, тъй като обикновено са необходими само при обсъждане на изключително големи количества, които рядко се срещат в ежедневието. Въпреки това все пак е полезно да знаете наименованието, ако някога ви се наложи да го използвате в разговор или в писмена форма

Ето го и всичко, което трябва да знаете за това как да наричаме големи числа. Следващия път, когато трябва да впечатлите приятелите си с обширните си познания за математически термини, извадете този списък и ги изумете с интелигентността си. Само не се увличайте прекалено – в края на краищата дори най-голямото число си има граници.