Как да съживим любимата орхидея

Орхидеите са едни от най-красивите цветя в света. Те се предлагат в различни цветове, форми и размери. Но грижата за орхидеята може да бъде сложна. Ако не сте внимателни, орхидеята ви може бързо да увехне и да придобие нездрав вид. В тази публикация ще ви дадем няколко съвета как да съживите орхидеята, така че тя да изглежда красива както винаги.

Огледайте орхидеята си.

Първата стъпка е да огледате внимателно орхидеята си и да определите какъв е проблемът. Повяхнала ли е? Листата пожълтяват ли? Започват ли корените да излизат от саксията? След като установите проблема, можете да започнете да предприемате мерки за съживяване на орхидеята.

Съживете повехналите цветове

Ето как може да съживете повехналите цвете – като просто отрежете стъблата и ги потопите в хладка вода за 30 минути. Ако орхидеята ви увяхва, това е едно от най-добрите неща, които можете да направите,. Това ще помогне за хидратирането на цветето и ще го съживи, така че да изглежда отново свежо. Ако орхидеята изглежда особено суха, можете също да я полеете с хладка вода.

Премахнете пожълтелите листа

Премахнете пожълтелите листа, като ги отрежете в основата с остър нож. Ако някои от листата на орхидеята ви започнат да пожълтяват, е важно да ги отстраните възможно най-скоро, за да не заразят други части на растението. Отрежете ги в основата с остър нож и ги изхвърлете в кошчето за боклук.

Пресаждане на орхидеята

Пресадете орхидеята си, ако корените й израстват извън саксията. Ако забележите, че корените на орхидеята ви започват да израстват извън саксията, е време да я пресадите в по-голяма саксия. Не забравяйте да използвате саксия с дренажни отвори, за да може излишната вода да се оттича и да се избегне загниване на корените. Добавете прясна смес за саксии в новата саксия и внимателно поставете орхидеята вътре. Внимателно потупайте около растението, за да е сигурно в новия си дом.

Торене на орхидеята

Ако орхидеята ви не получава достатъчно тор, ще трябва да я подхранвате по-често. Орхидеите трябва да се наторяват около веднъж месечно с водоразтворим тор, предназначен за цъфтящи растения. Не забравяйте да разреждате тора според инструкциите на производителя и никога не го прилагайте, когато растението е сухо – мокрите листа могат лесно да изгорят

Грижата за орхидея може да бъде сложна, но с тези съвети ще съживите растението си за нула време!