Опасностите, които крие показването на огледало на бебето ви

Може би си мислите, че е безобидно да показвате на бебето си отражението му в огледало, но всъщност това крие някои съвсем реални опасности. Огледалата могат да бъдат изключително объркващи и претоварващи за бебетата, които едва започват да разбират света около себе си. Ето защо трябва да избягвате да показвате отражението на бебето си в огледало.

Това може да причини стрес на бебето ви

Бебетата все още свикват с концепцията за самосъзнание и да видят собственото си отражение в огледалото може да бъде много объркващо и разстройващо за тях. Ако забележите, че бебето ви се притеснява, когато зърне себе си в огледалото, най-добре е да избягвате да му показвате отражението си.

Това може да попречи на развитието на бебето ви

Показването на отражението на бебето в огледалото всъщност може да попречи на развитието му по два начина. Първо, това може да попречи на способността му да развие чувство за самосъзнание. Второ, това може да попречи на развитието на разбирането за постоянство на предметите – разбирането, че предметите продължават да съществуват, дори когато не се виждат.. Ако прекарват твърде много време в гледане на отражението си, те могат да започнат да се фокусират върху това как изглеждат, вместо върху това как се чувстват. Това може да доведе до проблеми с образа на тялото на по-късен етап от живота.

Това може да накара бебето ви да стане егоцентрично

Една от опасностите, които крие показването на отражението на бебето, е, че може да го накара да стане прекалено егоцентрично. Бебетата, които често виждат собственото си отражение, ще започнат да вярват, че светът се върти около тях, което може да доведе до нарцистично поведение по-късно в живота.

Отклонява бебето от по-важните неща

И накрая, гледането в огледалото може да отвлече вниманието от по-важни неща – хранене, сън и игра. Бебетата трябва да се съсредоточат върху тези неща, ако искат да се развиват правилно. Ако прекарват твърде много време, гледайки се в огледалото, те могат да пропуснат някои от тези важни етапи.

Въпреки че може да си мислите, че е безвредно да показвате на бебето си отражението му в огледалото, това всъщност крие някои съвсем реални опасности. Огледалата могат да причинят стрес, да попречат на развитието и да насърчат нарцистично поведение – затова е най-добре да ги избягвате напълно. Благодаря, че прочетохте!