6 заместители на бялата захар, които непременно да опитате

Бялата захар, наричана още гранулирана захар или трапезна захар, се произвежда от рафинирани захарни тръстики. Гранулираната бяла захар и другите естествени захари са подсладители, използвани във всички видове храни, включително печени изделия, подсладени напитки и десерти. Бялата захар е силно преработен продукт с празни калории, което означава, че не съдържа основни хранителни вещества. При натоварен начин на живот е най-добре да се консумират храни, които са богати на хранителни вещества. Тъй като бялата захар е рафинирана, приемът на голямо количество от нея може да се свърже със затлъстяване, излишни коремни мазнини, диабет и сърдечни заболявания.

Бялата захар може да е причина и за депресия, деменция, чернодробни заболявания и някои видове рак. Но тъй като всеки проблем си има решение, ето списък на най-добрите заместители на бялата захар, които не само могат да я заместят, но и са здравословни и ефективни.

Заместители на бялата захар

1. Кафява захар

Кафявата захар е по-малко рафинирана в сравнение с бялата захар. Наличието на меласа в кафявата захар може да помогне за стимулиране на метаболизма. Кафявата захар включва различни микроелементи като цинк, калций, желязо, фосфор, калий и витамини В-6, които са от съществено значение за здравословното функциониране на организма.

2. Ягери

Може би познавате ягери като гур, най-евтиния естествен подсладител. Той се извлича от сок от захарна тръстика. Ягери или Гур помага за поддържане на електролитния баланс и спомага за предотвратяване на задържането на вода. Ягери може да добави допълнителни хранителни вещества към вашата диета и се счита за полезен и при респираторни заболявания. То може да помогне за облекчаване на кашлица, настинка и задръствания в гърдите, като прочиства проходимостта.

3. Кокосова или палмова захар

Кокосовата или палмовата захар е друг естествен подсладител, който е много здравословен. Тя се извлича чрез цветните пъпки на кокосовите палми.  Вкусът на тази захар е много мек и може да се използва по толкова много начини. Ниският гликемичен индекс и ниското съдържание на фруктоза са една от причините тя да бъде една от любимите на хората, които се грижат за здравето си.

4. Фурми

Фурмите са друг естествен заместител на захарта, който има по-нисък гликемичен индекс от другите рафинирани захари. Наличието на фибри във фурмите помага за балансиране на захарта, като предотвратява драстичните скокове на кръвната захар. Това, заедно с допълнителните хранителни вещества, прави фурмите чудесен заместител на захарта. Фурмите са и източник на фруктоза, която е естествен вид захар, съдържаща се в плодовете. Консумацията на фурми може да повиши нивата на желязо, да повлияе благоприятно на храносмилането и да помогне за облекчаване на запека.

5. Мед

Медът е естествено сладка течност, произвеждана от пчелите от нектара на цветята. Той отново има по-ниска стойност на ГИ в сравнение с бялата захар, което означава, че не повишава кръвната захар толкова бързо, колкото бялата захар. Избирайте по-малко преработен суров сорт, защото той съдържа повече ензими, витамини, хранителни вещества и антиоксиданти.

6. Стевия

Стевията е заместител на захарта, направен от листата на растението стевия. Тя има 300 пъти по-голяма сладост от захарта, но не съдържа въглехидрати, калории или изкуствени съставки. Тъй като не съдържа калории, тя може да ви помогне и за намаляване на теглото. Стевията е полезна и за здравето на зъбите, тъй като спомага за предотвратяване на образуването на бактерии в устата и по този начин предотвратява появата на кариеси, причинени от консумацията на бяла захар.

Навиците или начинът на живот не се променят за един ден, всичко изисква време. Трудно е да замените дългогодишния си навик, но не е невъзможно.  Прекомерната консумация на бяла захар може да увеличи риска от заболявания и да се отрази негативно на здравето ви. Замяната на рафинираната захар с горепосочените подсладители може да помогне за намаляване на риска, но в крайна сметка консумацията на всичко в прекомерно количество също не е добра, независимо дали става въпрос за мед, ягери или някое от горепосочените.