Кой е родният град на Христо Ботев

„Жив е той, жив е! Там на Балкана, потънал в кърви, лежи и пъшка юнак с дълбока на гърди рана, юнак във младост и в сила мъжка.“….Из стихосбирка от Христо Ботев

Кой не знае Христо Ботев, кой не е чувал за него?

Той е може би най-обичана и тачена личност в историята на България редом с Васил Левски. Житейският му път макар и кратък е изпъстрен с всякакви събития. Такива е имало от самото му раждане до смъртта му. И така загинал съвсем млад, само на 28 години, Христо Ботев живее в умовете и сърцата на поколенията българи. Може много да сте чели в училище, учили и чували за великия пет и революционер, но обзалагаме се, че ще има сред вас и от онези, които почти нищо не знаят за това:

Кой е родният град на Христо Ботев

И отговорът не закъснява. Той е тук пред самите вас: Град Калофер е родното място на Христо Ботев. Той е разположен на два бряга от страните на река Тунджа. Намира се между Средна гора и Стара планина. Над града е издигнат връх Ботев, който е и най-високият връх в Стара планина. Град Калофер е родното място на големия български революционер и поет и Христо Ботев. И така, към днешна дата на това място може да се види построена последният дом на семейството на Ботьов, това е музей. Комплексът музей се разполага в Ботевата градина и заема няколко сгради. Те са: Мемориалната къща-музей, паметникът Христо Ботев, паметникът на майката на пета, Иванка Ботева, изложбената зала. Мемориалната къща-музей е автентичната направена в обстановка, отразяваща, къде точно е израснал Ботев. В изложбената зала се пазят лични документи, принадлежности, предмети на изкуството, публикации и други материали. Всички те са свързани с творчеството и живота на Христо Ботев, принадлежали са на сподвижниците му и семейството му. Христо Ботев наречен по рождение Христо Ботьов Петков е български национален революционер, герой, публицист и поет. Той се ражда в семейство на Иванка Дрянкова и учителя, обществен деец, книжовник и даскал Ботьо Петков.