Коя е най-добрата защита на смартфона Ви

Преди известно време защитените смартфони бяха доста популярна категория мобилни устройства, но с течение на времето загубиха някогашната си популярност.

Защита на смартфон: кое е по-добро, каква е разликата

Пазарът на сигурни смартфони не стои неподвижен. Той систематично се развива, усвоявайки нови стандарти за защита от външни влияния.

Защитен телефон

Устойчивите телефони са отделна, но изключително непопулярна категория устройства.

Съвременните смартфони имат доста високо ниво на надеждност. Техните характерни имат доста косвено отношение към защитата.

Какво е сертифициране на телефон

Смартфоните са, защитени по всички стандарти и не е задължително да са удароустойчиви.

Да започнем с IP стандартите. С прости думи това е защитата на устройствата от влага и прах, попадащи в кутията. Използват се две числа за обозначаване степента на устойчивост на тези фактори.

Следователно сертифицираните смартфони обикновено имат две цифри. Например IP68 или IP69. Първата цифра показва защита, срещу прах, а втората, защита, срещу влага. Съответно, колкото по-голям е броят, толкова по-ефективна е защитата.

Стандартът IP не трябва да защитава едновременно от прах и влага. Има случаи, когато дадено устройство получава сертификат за устойчивост само на един от двата вида въздействия. В такива случаи редът на числата не се променя, вместо липсващата стойност се използва символът X. Например IPX4 означава, че смартфонът е защитен само от влага, но не и от прах.

Производителите не могат просто да вземат и да присвоят защита от един от IP стандартите на своите смартфони. Това е чисто комерсиална история. Ето защо, за да маркирате устройствата си с индекс от две букви и цифри, показващи сигурност, трябва не само да им осигурите подходящо уплътнение, но и да платите на сертифицираща агенция.

Водоустойчив телефон – как да определите

За съжаление удароустойчивостта на смартфоните не е сертифицирана по никакъв начин.

Някои производители пестят пари и отказват да плащат за сертифициране. В такива случаи те отказват да използват IP индекса, но намекват за защита от вода и прах по други начини.

И все пак, дори сертифицирането като такова не гарантира нищо. Първо, тестовете за водоустойчивост се извършват в лабораторни условия и се използва чиста, тоест дестилирана вода. Априори има по-малък ефект, върху устройството от течаща, речна или още повече морска вода. Следователно наличието на IP сертификат не означава, че вашият смартфон може да плува.

За да се предпазите обърнете внимание още на:

Производителите пишат в гаранционните карти, че случаите на наводняване или контакт с вода не се покриват от гаранцията. Следователно такива устройства не подлежат на безплатен ремонт, дори през първата година. И така, не пренебрегвайте това правило.

Заключение

Всъщност здравите смартфони, които се продават днес, наистина отговарят на тези изисквания. Друго нещо е, че е доста трудно да се провери всичко това в действителност. Това е така, защото дори обикновените смартфони понасят доста добре разклащане при транспортиране, оцеляват при изпускане във вода и издържат на много други удари.