Вижте кое е най-доброто хранене при паник атаки

Експертите стигнаха до извода, че редица храни, познати на човек, могат да провокират обостряне на симптомите на тревожност и появата на пристъпи на паника. Пиенето на много чай или кафе повишава нивото на адреналин, норадреналин и кортизол в кръвта, което може да причини нервност, дори у хора, които нямат психични проблеми. Ако човек е склонен към безпокойство, кофеинът може да го доведе до паническа атака. И така, тук е списък с топ храни и напитки, които намаляват пристъпите на паник атаки.

Вижте кое е най-доброто хранене при паник атаки

За да се предотвратят подобни състояния ще помогне определено хранене при паник атаки. Такова трябва да е с храни съдържащи аминокиселината триптофан. Ниското ниво на това вещество намалява производството на серотонин, което провокира депресия, безсъние, тревожност и други психични разстройства. Триптофанът се намира в риба, раци, спанак, овесени ядки, яйца, банани, тиквени семки и сусамови семена. Храните, богати на антиоксиданти и цинк, също помагат за намаляване на тревожността. Това са: кефир, кисело зеле, зеленчуци (артишок, цвекло, броколи), плодове, пекан и орехи, кисели краставички, боб, куркума и джинджифил, телешко, черен дроб, стриди.

1. Риба и главно сьомга

Сьомгата съдържа много хранителни вещества, които насърчават здравето на мозъка. Тя е богата на витамин D, омега-3 мастни киселини; Омега-3, EPA и DHA, полиненаситени мастни киселини.

2. Чай от лайка

Традиционно се смята, че чаят от лайка помага за успокояване на нервите и това е един от случаите, когато народната мъдрост е подкрепена от науката. Лайката е с високо съдържание на антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват възпаление при тревожност, както и симптомите на депресия и тревожност.

3. Шоколад

Фактът, че шоколадът намалява стреса и като цяло представлява един концентриран “хормон на щастието” е известен на всички. Той съдържа флавоноли, които подобряват работата на мозъка, помагат му да се адаптира към стресови ситуации и облекчават тревожността.

4. Бразилски орехи

Бразилските орехи са плодовете на дърво, наречено Bertoletia и са с високо съдържание на витамин Е и Селен. В случай, че са трудно достъпни и обикновените орехи ще свършат идеална работа. Може и каквито и да е ядки, които са ви под ръка.

5. Куркума

Куркумата е подправка, която съдържа съединение, наречено куркумин. Тя повишава DHA в мозъка и последиците за превенцията на тревожни разстройства.

6. Банани

Хранителни вещества – аминокиселина, участваща в производството на серотонин в организма. Те допринасят за релаксация и облекчаване на тревожността. Също така, бананите са богати на магнезий, а липсата му предизвиква безпокойство и дисрегулация на HPA.

7. Кисело мляко

То е богато на пробиотици и други полезни бактерии. Имайте предвид, че не всички видове кисело мляко са еднакво ефективни за намаляване на стреса. Потърсете тези с живи, активни пробиотични култури или си направете сами кисело мляко.

8. Зелен чай

Здравословни ефекти на зеления чай са доказани от край време в Япония. Неговите свойства се дължат на аминокиселина, която има добър ефект, върху тялото. Тя също така подобрява производството на допамин и серотонин. Л-теанин е аминокиселина, която се съдържаща в зеления чай и помага много при безпокойство, психологически стрес, покачена сърдечната честота. L-theanine намалява нивото на кортизола, наричан още хормон на стреса.