4 неща, които намаляват сексуалното желание

Можем ли да правим страхотен секс с някого и да нямаме добри отношения? Отговорът е понякога можем, но в повечето случаи не можем. Добрият секс означава, че връзката и интимността, които имаме с партньора си, се превръщат в повече интимност. Това обаче не е цялата история. Сексуалните отношения често зависят от това дали двойките отделят време за секс или дали все още могат да бъдат романтични.

Сексуалното влечение остана в неутрално положение? Не си сам. Според скорошно проучване 53% от американските жени просто не се интересуват от секс. Затова се върнете в правилния път, като разпознаете няколко от най-често срещаните убийци на настроението.

Тестостеронът е ключова част от сексуалното желание както за мъжете, така и за жените. И за съжаление сиренето може да понижи нивата ви, ако го ядете повече от пет пъти седмично. Как? То съдържа ензим, ароматаза, който превръща тестостерона в естроген. Други разбойници на спалнята във вашия хладилник: кисело мляко, зърнени храни, шоколад и алкохол.

1. Животът е супер стресиращ.

Кратките срокове, лудите свекъри и паричните неволи могат да ви попречат да го направите. „Стресът може да промени физиологията на тялото“, казват лекарите Амин Херати и Долорес Дж. Ламб, Ph.D., от Центъра за репродуктивна медицина и отдела по урология към Медицинския колеж Baylor. Защо? Когато кортизолът, известен още като “хормона на стреса”, се повиши, той предизвиква ефект на доминото, който води до по-нисък тестостерон и по-ниско либидо.

2. Не пиете достатъчно вода.

Дехидратацията може да звучи като безсмислено нещо, но липсата на достатъчно вода може да изсмуче сексуалния ви живот. Защо? Може да допринесе за главоболие, умора, раздразнителност и вагинална сухота. По принцип повече вода през деня означава по-добра интимност през нощта.

3. Не спите достатъчно.

Чувствате се твърде уморени за секс? Преумората е една от най-сериозните причини за липса на секс, казва д-р Лора Берман, асистент клиничен професор по акушерство и психиатрия в Факултета по медицина Фейнберг към Северозападния университет. Липсата на достатъчно почивка може да намали либидото ви, както и да доведе до депресия и наддаване на тегло. Ех!

4. Взимаш лекарства.

Повишаването на настроението ви с антидепресант (помислете за золофт или прозак) може да ви попречи да влезете в „настроението“, защото тези лекарства имат неприятния страничен ефект да намалят либидото ви. И дори ако все пак опитате секс, те могат да “причинят забавена еякулация при мъжете и забавен оргазъм при жените”, обяснява Херати. Антихистамините не са по-добри.