Порок ли е ревността?

Има щастливки, които никога не ревнуват, но те по-скоро са изключение от правилото.​

Ревността е механизъм, който е свързан с естествения подбор. Професорът по психология Дейвид Бас от Университета на Тексас казва, че жените реагират негативно на емоционалната измяна, защото в тъмните и студени пещери са можели да останат без помощ и храна, ако защитникът им отиде при някоя красавица в леопардова кожа. А мъжете по-силно преживяват физическата измяна. За тях е било много важно да възпитават и да знаят, че след смъртта си ще оставят копието на сина си, а не на детето на минаващия наблизо пещерняк.

Параноична любов – това ли е ревността?

Полът не е свързан със склоността към ревнуване, но поне една трета се предава по наследство, са казали учените от Швеция. Също така върви ръка за ръка с емоционалната нестабилност, тревожността, ниската самооценка, зависимостта от партньора и предишният опит. Да се излекуваш сама от нея или да се опиташ излекуваш мъжа няма да успееш, но има начини да я контролираш. Ето как това да стане.

Картата за правата на човека не позволява да се слага етикет на любимия „Това си е мое”. Но понякога така ни се иска! Как да не се превърнеш в собственик и да отбиваш мъжките претенции?

Как да разбереш, че ревнуваш напразно?

Ето какво казва психологът Наталия Вяткина:

Пробвай да разделиш лист хартия на две части. На първата напиши „На мен ми изглежда, че” и опиши в нея твоите усещания. Например: ,,струва ми се, че вече ме целува по рядко”. На втората напиши „Той прави” и в нея напиши какво той прави – неговите постъпки, както позитивните, така и негативните. Записвай в таблицата пет дена един след друг, а след това обърни внимание кои постъпки са повече – лошите или добрите.

Ето и мнението на доктора – психотерапевт Виталий Кекух:

Доверието излиза много скъпо на отношенията и здравето ви. Опитайте се отначало да намерите оправдание за каквито и да е дреболии – чести срещи с приятели по никое време, нощни телефонни позвънявания от приятели и дори уханието на непознат парфюм. Струва си да започнете да се притеснявате, когато тези дреболии станат системни и продължат вече повече от три или повече месеца. Например, ако мъжът ви започне сам да прави това, за което доскоро се е сърдил на теб. Сменил е любимия си парфюм, отказва се от общите ви почивки, намира си нови хобита, които са си само негови. Рядко иска да правите секс. Дразни ти се за глупости. Другата крайност са честите изненадващи подаръци, лавина от комплименти и предложения да се включва в домакинската работа.