За любители-градинари – кога да засадите ягоди

Пролетта и есента са най-подходящите периоди, през които да се заловим със засаждането на любимите ягоди. Ако обаче предприемате тази дейност за пръв път, със сигурност има някои тънкости, които трябва да знаете. За да имате плодове още на следващата година, е добре да засадите ягодите в края на август или през септември. Ето и какво още трябва да знаете, споделено ни от опитните градинари.

Кога се засаждат ягодите?

Както вече споменахме, най-благоприятният период за засаждане на ягоди е около края на август и началото на септември. Не бива времето да е станало студено, защото е възможно да не се вкоренят добре или да измръзнат, а в резултат на това няма да получите реколта.

Плантациите с ягоди трябва да се подновяват на 3-4 години, но това е добре да се извършва постепенно – например по една леха годишно, за да имате реколта все пак. Също така, градинарите препоръчват да се преместват на нови места. Ако преди това сте имали лехи, в които сте отглеждали магданоз, лук, копър, чесън, маруля, репички, моркови – те са подходящо място за засаждане на ягоди.

И обратното, не се препоръчва да засаждате ягоди върху стари плантации от картофи, патладжани, пипер, зеле, краставици – много е вероятно ягодите да се разболеят от същите болести, които са имали предходните зеленчуци.

Избор на сорт

Спрямо предпочитанията ви трябва да изберете и най-подходящия сорт за отглеждане според вас. Например колкото по-големи са ягодите, толкова по-добре. Те са и по-устойчиви на различните заболявания. Има също така сортове ягоди, които са целогодишни – тоест дават реколта няколко пъти в сезон, или обикновени – раждат плодове веднъж в годината.

Правилно засаждане

Почвата за ягодите трябва да е богата на хранителни вещества. Наторете добре лехите преди засаждането на ягодите. Например, градинарите съветват за квадратен метър земя да използвате кофа компост, 20 г калиева сол, 25 г карбамид и 40 г суперфосфат. Другият вариант за обогатяване на почвата е да използвате по 1 кофа земя, компост и хумус плюс 2 супени лъжици пепел за квадратен метър земя.

Отделните корени се засаждат на 30-40 см един от друг. Предварително се правят гнезда, в които да се поставят, като трябва да са леко навлажнени. Не засаждайте прекалено надълбоко, но пък се съобразете, че ако е много близо до повърхността, през зимата растението ви ще замръзне. По-старите градинари поставят по две растения в едно гнездо, за да може ако едното не се вкорени, все пак другото да пожъне успех.