Яйца по панагюрски са любима и вкусна храна за ежедневието и дори за посрещане на гости.
Те са от българите аламинути, които ще зарадват и изумят с вкуса си всеки ново опитал ги. При приготвянето им, най-сложното е сосът.
Ето, защо започнете да учите рецептата им с научаване рецептата за соса на яйца по панагюрски. Колкото и странно да ви звучи тя става много бързо.
Рецепта за яйца от Панагюрище
В голям съд смесете кисело мляко, скилидки чесън нарязани на ситно, малко пресен копър.
В голяма купа смесете киселото мляко, ситно нарязаните скилидки чесън, част от пресния чесън, нарязан на тънки колелца и копър.
Разбъркайте съставките, добавете сол и черен пипер. Оставете настрани да престоят така, докато в друга голяма тенджера кипнете подсолена вода. Добавете оцет и оставете течността да заври.
Свалете от котлона тенджерата, от ниско, чукнете и изсипете яйца във врящата вода.
Забележка: Не поставяйте наведнъж повече от 3 яйца, защото има риск да се залепят едно за друго.
След това върнете тенджерата на котлона и я оставете да ври още 5 минути. Времето за варене е относително и се определя от това, колко твърдо обичате да са сварени яйцата.
Пример: При варене 4-5 минути, яйцата са рохки лекичко отвътре.
Преди да сварите яйцата, в друга чиния или голям съд поставете като подложка от соса с кисело мляко.
С решетъчна лъжица разбъркайте внимателно яйцата. В случай, че са залепени за дъното, повдигнете ги леко, така, че да не се спука яйцето и да се разкъса жълтъка.
Извадете, леко като отцедите хубаво водата и поставете, върху млякото.
Когато сте извадили вече всички яйца, поръсете най-отгоре с натрошеното сирене.
В касерола или малък тиган, налейте разтопено масло или 1 с.л. зехтин. Котлонът не трябва да е силен, за да не се препържи марината.
След това добавете червения пипер и разбъркайте. Оставете на котлона само за около 30 секунди, като внимавате да не изгори.
Полейте обилно яйцата със соса и сервирайте с пресен хляб.
Добра идея е да гарнирате с хлебчета и сушени домати.
Бон апетит!