Следните тънкости правят истинските яйца по панагюрски

Яйца по панагюрски са любима и вкусна храна за ежедневието и дори за посрещане на гости. Те са от българите аламинути, които ще зарадват и изумят с вкуса си всеки ново опитал ги. При приготвянето им, най-сложното е сосът. Ето, защо започнете да учите рецептата им с научаване рецептата за соса на яйца по панагюрски. Колкото и странно да ви звучи тя става много бързо.

Рецепта за яйца от Панагюрище

В голям съд смесете кисело мляко, скилидки чесън нарязани на ситно, малко пресен копър. В голяма купа смесете киселото мляко, ситно нарязаните скилидки чесън, част от пресния чесън, нарязан на тънки колелца и копър. Разбъркайте съставките, добавете сол и черен пипер. Оставете настрани да престоят така, докато в друга голяма тенджера кипнете подсолена вода. Добавете оцет и оставете течността да заври. Свалете от котлона тенджерата, от ниско, чукнете и изсипете яйца във врящата вода. Забележка: Не поставяйте наведнъж повече от 3 яйца, защото има риск да се залепят едно за друго. След това върнете тенджерата на котлона и я оставете да ври още 5 минути. Времето за варене е относително и се определя от това, колко твърдо обичате да са сварени яйцата. Пример: При варене 4-5 минути, яйцата са рохки лекичко отвътре. Преди да сварите яйцата, в друга чиния или голям съд поставете като подложка от соса с кисело мляко. С решетъчна лъжица разбъркайте внимателно яйцата. В случай, че са залепени за дъното, повдигнете ги леко, така, че да не се спука яйцето и да се разкъса жълтъка. Извадете, леко като отцедите хубаво водата и поставете, върху млякото. Когато сте извадили вече всички яйца, поръсете най-отгоре с натрошеното сирене. В касерола или малък тиган, налейте разтопено масло или 1 с.л. зехтин. Котлонът не трябва да е силен, за да не се препържи марината. След това добавете червения пипер и разбъркайте. Оставете на котлона само за около 30 секунди, като внимавате да не изгори. Полейте обилно яйцата със соса и сервирайте с пресен хляб. Добра идея е да гарнирате с хлебчета и сушени домати. Бон апетит!