Как се разрушават неразрушимите стени на Йерихон

Библейският град Йерихон е добре познат на християните в цял свят. Един от най-известните досега епизоди в историята на Йерихон е свързан с разрушаването на неговите смятани за неразрушими стени. В този блог ще научите как биват разрушени стени, които се смятат за неразрушими, както и какво се случи с Йерихон след това известно библейско нашествие.

Стените на Йерихон

Според Библията, вече построеният град Йерихон е бил крепостно укрепен с мощни стени, които се смятат за неразрушими. Израилтяните, обсаждали града по време на завладяването на Ханаан, били обезкуражени от това що стените на града се смятат за неразрушими.

Бог обаче, през следващите шест дни, проговорил на Иисус Навин и му посочил, че той трябва да обикаля града по веднъж на ден заедно със седем свещеници, носейки Свещения Кивот. На седмия ден трябвало да обиколят града и да надуят силно церемониалните рогове, направени от овнешки рога. След като обиколили града седем пъти свещениците надули роговете, а Иисус Навин заповядал на войската да нададе боен вик.

Това бил огромен звук, който действително е могъл да бъде достатъчно силен, за да разруши неразрушимите стени на Йерихон. На звука е последвало треперене на земята, което е било достатъчно, за да разруши стените на града. Това се е случило, защото по време на строежа на стените, наложено е да бъдат разположени определени метални връзки между камъка и земята, които елиминирали всяка изолация между камък и земя.

Кой се спасява от Йерихон

Последното обхождане на града било последвано от едно от най-жестоките битки в историята. Според записите все жителите на града, включително жени и деца, са били избити. Единствено семейството на Рахаб, което било пощадено в замяна на ролята ѝ като източник на информация за защитата на Йерихон, е било спасено.

За да разпознаят къщата на Рахаб, е било описано, че тя ще бъде висяла червена връв през прозореца; това е малка детайл, който на практика е гарантирал спасението на Рахаб и на семейството ѝ.

Както можете да видите, разрушаването на неразрушимите стени на Йерихон е било възможно благодарение на стратегическото обхождане на града от израилтяните и звука, който е излязъл от церемониалните рогове. Заслужените награди на Рахаб и нейното семейство също не могат да бъдат надценени – на практика, точния начин на тяхното избавление от разареждането на стените. Без значение дали става въпрос за легенда или реалност, това е невероятна история, която стана на Йерихон и която в продължение на няколко хиляди години все още й придава мистериозна привлекателност.