Какво не се прави на Великден 2023?

Великден е един от най-големите духовни празнуци в България и всеки го чака с нетърпение. Това е време за сближаване с роднините и приятелите, за сладки козунаци и вкусни ястия. Но със сигурност има неща, които не трябва да правим на Великден, ако искаме да си запазим късмета и да не привлечем негативни сили. В тази статия ще ви разкажем кои са тези норми, които е по-добре да не нарушаваме през празника.

Не яжте цялото яйце

Първо, когато ядем боядисани яйца на Великден, не трябва да изяждаме цялото яйце. Според поверията, ако изядете цялото яйце, ще изядете и малката си удача през годината. Затова е по-добре да изядете само половинката и да запазите късмета си.

Не се подаряват вече подарени яйца

Втората норма, която трябва да избягвате, е да подарявате дарени яйца или козунаци на други хора. Това се смята за лошо деяния, което може да ви донесе нещастие през годината. Ако все пак искате да дадете нещо на друзи или семейството си, надяваме се да е нещо свежо или купувайте нови продукти.

Не изхвърляйте черупките от боядисаните яйца

Третата норма е да не изхвърляте черупките от боядисаните яйца в боклука. Вместо да ги хвърляте, е по-добре да ги засадите в градината си, за да привлечете положителни сили за растеж и изобилие.

Не обувайте първо левият крак

Четвъртата норма е пък да не обувате първо левия крак на Великден. Това се вярва, че може да ви донесе лош късмет. Ако вярвате в суеверия е хубаво да спазите и това поверие.

Да няма гост без яйце

Важно е също да помните, че на всеки гост в дома, трябва да подарите по едно яйце. Това е стар български обичай, който вече е станал традиция. Като домакин, е част от задължението ви да подарите яйца на всички гости, които ще празнуват с вас.

Не се работи на Великден

Не по-малко важна е нормата да не се работи на Великден. Грехота е да се върши някаква работа на този светъл празник. Прекарайте празника в кръга на семейството си и се наслаждавайте на вкусното храна, духовните изживявания и повече време заедно.

Великден е важен празник за всички българи. Свързан е с културните и религиозни традиции на нашата страна. Затова е важно да го празнуваме с уважение и да не нарушаваме старите норми и обичаи. Надяваме се, чрез тази статия да ви бъде полезна информацията за това какво да не правите на Великден, за да не ви спадне късмета. Желаем ви щастлив и богат Великден!