Цветница 2023 – какво да правим за късмет през цялата година

Цветница е християнски празник, на който се чества влизането на Исус в Йерусалим. Денят бележи началото на Страстната седмица, чиято кулминация е Великден. Всяка година милиони хора по света отбелязват този специален ден чрез ритуали и обичаи, които се различават в отделните региони. Ето наръчник за това какво можете да очаквате за Цветница през 2023 г.

Върбови клонки

Традицията да се окачват върбови клонки на вратите на хората започва преди векове. Върбовите клонки се окачват на вратата като символ на мир и радост през периода, предшестващ Великден. Те също така напомнят за победата на Исус над смъртта, тъй като се смята, че листата им символизират живота и новото начало. Обичайната практика е тези клонки да се окачат на вратата или прозореца преди Цветница, за да могат да останат през цялата Страстна седмица. В някои части на България се извършва традиционното “биене” по гърбовете на членове на семейството и близки роднини. По този начин се смята, че се гонят лошите духове на болестите от тях и ще бъдат здрави през цялата година.

Имен ден

В някои култури именният ден се празнува по време на честванията на Цветница. Именните дни се отбелязват, като се честват тези, чиито имена са свързани с цветя.

Какво се прави на Цветница 2023

На самата Цветна неделя е важно да помните, че това е свят ден на празника, така че много дейности не трябва да се извършват или трябва да се сведат до минимум. Извършва традиционния обряд кумене, където лазарките хвърлят така наречения хвърлят специално изработено венче във водатаи която от тях излезе първа в надпреварата е избирана за кумица.Играе се последното лазарово хора като това е последното хоро, което се танцува преди идването на Великден. В някои части на страната е останала традиция да се посещават гробовете на починалите близки, макар че според християнската традиция това не е най-подходящият момент за това

Какво не се прави на Цветница 2023

Има няколко неща, които задължително не се правят:

  • Не се върши домашна къщна работа – да не се изгони късмета от къща
  • Не се карате или спорите в семейството – да не влязат лошите духове на болестите при вас
  • Не се изхвърля храна от трапезата – смята се , че по този начин си хвърляте късмета

Цветница е важен етап в християнството, тъй като с нея започва Страстната седмица, предшестваща Великденската неделя всяка година. Както при всеки празник или специален повод, има определени обичаи, които са свързани с правилното му отбелязване – например окачването на върбови клонки на вратите в чест на победата на Исус над смъртта или спазването на именния ден, ако се пада на личното ви име – но при отбелязването на празника трябва да се помни и какви дейности не бива да се извършват (например да се работи прекалено много)! С предварителна подготовка и внимателност по време на празненствата можете да осигурите приятно преживяване за всички, които участват в признаването на този важен период от време в християнството!