Защо се наричат Велики пости?

Великите пости е период от време в християнската вяра, който продължава седем седмици преди Великден. През това време миряните се насърчават да спазват определени ограничения в храненето си, включително да се въздържат от всякакви животински продукти. Но защо се нарича Велик пост? Отговорът се крие в неговата цел – да се пречистим чрез въздържание и в крайна сметка да преодолеем материалната поквара.

Произход на Великия пост

Великият пост се спазва от векове, тъй като за първи път е споменат като задължителен ден от папа Григорий I през VI век. Според религиозни учени името му произлиза от средноанглийската дума “lente”, която се превежда като “пролет” или “пролетно време” Поради това мнозина смятат, че постът първоначално е имал за цел да отбележи настъпването на пролетта и да отпразнува новия живот. Въпреки това практиките му постепенно се променят с течение на времето и в крайна сметка се свързват по-скоро с пост и себеотрицание, отколкото с празненства.

Цел на спазването на Великия пост

Смисълът на спазването на Великия пост е човек да се отърси от грехопадението и да се доближи до божествената си природа. Това се постига чрез самоанализ, молитва, покаяние и милостиня (благотворителни дарения). Макар че в началото за някои хора може да е трудно да се придържат към тези обреди – особено за тези, които не са свикнали да се лишават от определени храни – в крайна сметка това може да им помогне да развият лична дисциплина и да се доближат до духовните си цели.

Значението на постническите практики

В допълнение към насърчаването на личностното израстване има и други причини, поради които християните спазват Великия пост всяка година. Например, като постят от животински продукти през този период, те помагат за намаляване на щетите върху околната среда, причинени от фабричното земеделие, и насърчават по-състрадателни хранителни навици като цяло. Освен това много хора използват тази възможност, за да научат как живеят онези, които имат по-малко късмет от тях. И накрая, когато се спазва правилно, спазването на Великия пост може да доведе до по-голямо смирение и самоконтрол – две основни качества, които могат да помогнат на човека да стане по-духовен през целия си житейски път.

В заключение, въпреки че точният произход на това, защо се нарича “Велик пост”, остава неизвестен и до днес, това, което знаем със сигурност, е, че това е важна практика в християнството, която има за цел да насърчи духовното израстване чрез въздържание от определени храни/дейности и благотворителни действия към другите. В крайна сметка, дали ще изберете да спазвате този сезон или не, зависи от вашите собствени убеждения; ако не друго, надяваме се тази статия да е помогнала да се хвърли малко светлина върху това защо толкова много хора намират смисъл да го правят всяка година!