Какво означават белият и червеният цвят на Мартеницата?

Всички ние празнуваме началото на пролетта на 1 март с празника на Баба Марта. Символ на този празник мартеницата, която се състои от бял и червен конец. Обичай е тези гривни да се подаряват и да се разменят с приятели и роднини. Но какво означават тези два цвята – бяло и червено? Нека да разгледаме защо тези два цвята са толкова важни в българската култура.

Белият цвят: символ на чистота и доброта

Белият цвят е символ на чистота и доброта. Празнувайки началото на пролетта и новото начало, белият цвят ни напомня да пречистим душите и телата си след дългия зимен сезон. То също така олицетворява надеждата за бъдещето, тъй като очакваме с нетърпение какво ще ни донесе новият сезон.Белият цвят е и символ на духовното, така че по този начин ние зачитаме духовната си същност и показваме духовна чистота.

Червеният цвят – символ на живота

От другата страна е червеният цвят, който има различен набор от значения. Той символизира материални неща като кръв, тяло и слънце – все показатели за самия живот. Червеният цвят също така означава сила и мощ, представяйки животворната сила, която съществува във всеки човек.Показател е за материалната страна, която всеки от нас усеща и показва нашата връзка с природата.

Защо мартеницата е червено-бяла

Тези два различни, но взаимно допълващи се цвята се обединяват, за да създадат нещо по-голямо от самите тях – съчетават духовното начало на белия живот и силата на материалната страна на живота показана от червения цвят. Интересно е да се отбележи, че много подобни шевици стоят по традиционните български черги, подобен тип съчетание е много характерно и за традиционното българско облекло. Логично следва заключението, че съчетанието на тези 2 цвята е ключов елемент от нашата култура и самобитност!

За българите бялото и червеното представляват много повече от два цвята; те въплъщават цяла философия за самия живот с неговите възходи и падения, радости и скърби, светли дни и тъмни нощи. Те служат като мощно напомняне, че трябва да приемаме както добрите, така и лошите времена, ако искаме да живеем пълноценно, а не просто да съществуваме в живота си. Ето защо празнуването на Баба Марта с мартеници се е превърнало в такава неразделна част от българската култура с течение на времето!