Какво се прави на Месни Заговезни 2023?

Месни Заговезни са точно зад ъгъла и е време да започнем да мислим какво можем да направим, за да го отпразнуваме. Това е традиционен църковен празник, който се празнува точно 8 седмици преди Великден. В богосложението в църквите се припомнят греховността на хората показано в картината на Страшния Съд в Евангелието на Матей. Част от традициите на този празник включват младите хора да посетят родителите на булката , като им носят подаръци като варено пиле, хляб или вино. Освен това е задължително семействата да се съберат заедно на вечеря и да се наслаждават на местни ястия за последно преди началото на Големия Великденски пост. Ето няколко съвета какво задължително се прави на Месни Заговезни 2023 година за късмет през цялата година!

Пригответе традиционни ястия

Месните Заговезни не са пълноценни без вкусни традиционни ястия! В зависимост от това къде живеете в България, ще има различни рецепти, които могат да се приготвят.Приготвяне на традиционната варена кокошка или другия ястия включващи пилешко, телешко или свинско месо е нещо запазено за традицията на празника.Колкото повече месни ястия подготвите, толкова повече късмет ще имате през годината. Ако не познавате традиционни рецепти от вашия регион, в интернет има много такива, които можете да използвате като вдъхновение!

Съберете любимите си хора на вечеря

Месни Заговезни е идеалната възможност да съберете семейството си! Уверете се, че всички знаят кога ще се проведе празникът, за да могат да планират съответно. Можете също така да поканите приятели, за да се присъединят към празненствата – няма значение кой ще се присъедини; стига всички да се забавляват! Ако във вашето семейство има младоженци е важно те да почетат родителите на момичето като им занесат дарове като варена кокошка, хляб, вино – ако имате други идеи , с които смятате , че може да ги зарадвате – не се стеснявайте да ги приложите. Важно е да покажето обич и уважение към тях!

Какво може да консумирате в седмицата след Месни Заговезни

Месни Заговезни е последната възможност за консумация на месо и месни продукти преди започването на Големите Великденски пости!

В седмицата след това започва времето на подготовка за Сирни Заговезни – тогава може да се храните за последно с продукти от животински характер, така че се възползвайте , за да се подготвите за трудния пост, който Ви очаква след това!

Имайки предвид тези съвети, се надяваме, че ще имате чудесно празнуване на Месни Заговезни 2023 г. с всички ваши близки! Не забравяйте, че Празникът е нещо повече от ден за пиршество; това е и възможност за всички нас да се свържем с културното си наследство чрез храна и разкази – нещо, към което всички трябва да се стремим през цялата година! Така че съберете най-близките до сърцето си и се насладете на този специален празник заедно!