Къде се намира остров Света Елена – запомнен с Наполеон

Остров Света Елена се намира в южната част на Атлантическия океан и е британска отвъдморска територия. Този малък остров има дълга и завладяваща история – от откриването му от португалски мореплаватели през 1502 г. до най-известния му жител – Наполеон Бонапарт, който е бил в изгнание там в продължение на 6 години. Нека разгледаме историята на този малко известен остров.

Откриването на остров Света Елена

Остров Света Елена е открит от португалски мореплаватели през 1502 г. и вероятно те го кръщават на Света Елена, майката на император Константин I. По това време той е необитаем, но през следващите два века португалците започват да използват острова като място за складиране на провизии по време на пътуванията си до Индия. През 1651 г. островът става английско владение, след като Оливър Кромуел го предоставя на Източноиндийската компания, която го използва като пристанище за корабите, пътуващи между Великобритания и Индия.

Отношенията с Великобритания

През 1815 г., след поражението си при Ватерло, Наполеон Бонапарт е заточен на остров Света Елена, където живее до смъртта си през 1821 г. По това време Света Елена става част от Британската империя и остава такава и до днес като отвъдморска територия, управлявана от Лондон. Въпреки че са на хиляди километри от Великобритания, жителите на Света Елена се гордеят с британското си наследство и се радват на силни връзки с родината, включително редовни посещения на кораби на Кралския флот и ежегодни празненства по случай рождения ден на кралица Елизабет II.

Какво се случва сега?

Днес Света Елена е известна като един от последните останали британски аванпостове в южната част на Атлантическия океан и популярна дестинация за екотуристи, които търсят девствени пейзажи и уникални преживявания в дивата природа, като например наблюдение на китове или птици. Икономиката се основава предимно на туризма, въпреки че на този отдалечен остров, който се намира на 1200 мили от бреговете на Африка, се извършват и някои селскостопански дейности като риболов и земеделие, което го прави едно от най-изолираните места на Земята!

Малкият остров Света Елена е имал изпълнено със събития минало! От откриването му от португалските мореплаватели през 1502 г., през отношенията му с Великобритания, до известното изгнание на Наполеон Бонапарт – това малко парче земя е преживяло много промени през дългата си история, които са го превърнали в това, което е днес – изолирана, но очарователна дестинация, пълна с културни съкровища, които очакват да бъдат изследвани от посетители от цял свят! Ако търсите приключение, което да не прилича на никое друго, непременно добавете Света Елена в списъка си!