Коя е най-сухата пустиня на Земята?

Ако някога сте искали да разберете коя е най-сухата пустиня на Земята, ще се насочите към пустинята Атакама в Южна Америка. Тази област е толкова суха, че е използвана от НАСА за изучаване и тестване на терени за мисии на чужди планети! И така, какво я прави толкова суха? И има ли растения и животни, които живеят в тези екстремни условия? Нека разгледаме въпроса.

Сухите условия в пустинята Атакама

Пустинята Атакама е разположена в Чили и Перу и заема площ от 105 000 кв. км. Тя се простира покрай тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка между Андите и Чилийската крайбрежна верига. Смята се за едно от най-сухите места на Земята, като в някои части не е имало дъжд от няколко години. Какво прави тази пустиня толкова суха? Ами разположението ѝ високо в планинската верига създава ефект на дъждовна сянка, при който въздухът от изток носи влажен въздух, но не може да достигне до тази страна на планинската верига поради височината ѝ. В резултат на това на голяма част от тази пустиня годишно падат по-малко от 1 милиметър валежи!

Живот в екстремни условия

Въпреки това, въпреки екстремните условия, тук съществува живот! Все още има над 600 вида растения, които са се приспособили да оцеляват в такива сухи условия, включително кактуси, мъхове, лишеи, треви и дори дървета като тамаруго. Тук се срещат и различни птици и гущери, както и някои бозайници като лисици и пуми, които са се научили да ловуват през периодите, когато източниците на храна са оскъдни. Тук има дори човешки селища, тъй като хората са успели да използват ресурсите на района, като например нитратите, които се срещат в някои райони и които се добиват за тор или се използват за гориво.

Пустинята Атакама е невероятно място с екстремни условия в сравнение с други пустини по света. Нейната уникална география ѝ позволява да остане едно от най-сухите места на Земята с много по-малко валежи, отколкото другите пустини получават годишно. Въпреки тези екстремни условия животът все още съществува благодарение на някои видове, които с течение на времето са се адаптирали и са могли да живеят в доста сурови условия като тези, което е позволило на хората понякога да я наричат свой дом в зависимост от нуждите си, както и да предоставят безценна информация на НАСА при проучването на терена за мисии на чужди планети!