Как се казва най-тънката струна на цигулката?

Най-тънката струна на цигулката е известна като “струна Е” Тя е кръстена на известния австрийски композитор Франц Йозеф Хайдн. Историята разказва, че когато Хайдн работел върху композицията си за струнен квартет, той искал да създаде по-висока височина на звука от тази, която била възможна със съществуващите инструменти. Затова взел парче черва и го опънал по струните на цигулката си. Така се получава по-висока височина на звука и по-тънък и деликатен звук. Другите композитори по времето на Хайдн били толкова впечатлени от този нов звук, че започнали да го използват в собствените си композиции. Така се ражда струната “Е”!

Ето повече за най-тънката струна на цигулката

Струната “Е” е не само по-тънка от останалите струни на цигулката, но и вибрира с по-висока честота. Това придава на инструмента характерния му високочестотен звук. Когато всички струни се изтръгнат едновременно, те издават богат, плътен звук. Но когато се изсвири само струната “Е”, звукът е много по-лек и деликатен.

Струната “E” е изработена от черва или найлон и е опъната по моста на цигулката. Мостът е този, който държи всички струни на място и им позволява да вибрират свободно. Струната “E” лежи върху малка метална плочка, наречена “гайка”, която я държи на място, докато свирите.

Ако погледнете цигулката отгоре, ще забележите, че струната “E” върви успоредно на останалите струни. Но ако я погледнете отстрани, ще видите, че тя се пресича отгоре на другите струни. Това е така, защото тя е настроена на по-висока височина от тях.

Най-тънката струна на цигулката е известна като “струна Е” Името ѝ идва от Франц Йозеф Хайдн, който е един от първите ѝ ползватели. Струната “Е” издава високочестотен, деликатен звук, който е уникален за цигулката. Тя е изработена от черва или найлон и е опъната по моста на инструмента. Ако погледнете цигулката отгоре, ще забележите, че всички струни са успоредни една на друга с изключение на струна “Е”, която се пресича над тях.