Кои са най-опасните летища в света

По принцип пътуването със самолет се счита за безопасен и ефективен вид транспорт. Но има някои летища, които са известни с това, че са особено опасни. По света има десетки летища, които са смятани за опасни поради трудните подходи към тях, голямата надморска височина и сложния терен. В тази публикация ще разгледаме пет от най-опасните летища в света и ще разберем защо те правят летенето толкова коварно.

1.Летище Лукла ( Непал)

Разположено в Хималайските планини на Непал, на летище Лукла се намира един от най-опасните подходи в света. То е с невероятно къса писта (дълга само 450 метра), заобиколена от планини и достъпна само за малки самолети или хеликоптери. Заради непредсказуемите метеорологични условия и предизвикателния терен много пилоти го наричат “Вратата към Еверест” – и то със сигурност оправдава името си!

2.Courchevel Altiport (Франция)

Това летище се намира високо във Френските Алпи и има много къса писта (дълга само 524 метра). Освен това то се отличава с невероятно стръмно спускане, което изисква от пилотите да правят остри завои само секунди преди да се приземят – и всичко това, докато заобикалят близките планини! Поради тези трудни условия само висококвалифицирани пилоти с голям опит могат да кацат тук.

3.Международно летище “Тонконтин” (Хондурас)

Разположено близо до Тегусигалпа в Хондурас, международното летище “Тонконтин” е едно от най-натоварените летища в Централна Америка, но и едно от най-опасните поради сложния подход. Пилотите трябва да заобиколят близките планини и да направят остър завой само няколко секунди преди кацането на късата писта. Летището наскоро беше ремонтирано, но все още остава сложно предложение дори за опитни пилоти!

4.Международно летище “Принцеса Джулиана” (Сейнт Маартен)

Разположено на карибския остров Сейнт Маартен, международното летище “Принцеса Джулиана” е известно с опасно ниския си подход над плажа Махо, където плажуващите могат да видят отблизо пристигащите самолети! На летището се намира и една от най-дългите писти в Карибския басейн, но пилотите все пак трябва да заобикалят близките хълмове и да правят остри завои преди кацане!

5.Летище Мадейра (Португалия)

Не на последно място е летище Мадейра, разположено на португалския остров Мадейра в Атлантическия океан. Това летище се отличава с прочутата си къса писта, която е удължавана два пъти след построяването си – последно с надуваеми възглавници, поставени под нея! Пилотите трябва да се ориентират по високия терен, като правят бързи спускания и остри завои само секунди преди да кацнат на тази несигурна бетонна ивица!

Но някои летища изискват повече умения от други поради трудните подходи или предизвикателния терен. В тази публикация разгледахме пет от най-опасните летища в света: Летище Лукла в Непал, летище Куршевел във Франция, международно летище Тонконтин в Хондурас, международно летище Принцеса Жулиана на остров Сейнт Мартен и летище Мадейра на португалския остров Мадейра в Атлантическия океан. И 5-те места крият уникални рискове за пилотите, които се опитват да кацнат, поради сложните подходи или опасната обстановка – което ги прави едни от най-опасните места за пътуване със самолет днес! Така че, ако някога планирате пътуване в чужбина – не забравяйте да направите предварително проучване и първо да проверите на кое летище ще летите!