Кой е най-големият язовир в Европа?

Най-големият язовир в Европа е язовирът Ингури, разположен в Грузия. Този хидроенергиен язовир играе важна роля в осигуряването на енергия за региона и има богата история, която датира от 1979 г. Нека разгледаме тази масивна структура и да открием повече за нейното значение.

История на язовир Ингури

През юли 1977 г. по инициатива на Никита Хрушчов, Съветският съюз започва инициатива за изграждането на язовир Ингури. Строежът започва две години по-късно и е завършен през 1987 г., като официалното му откриване се състои на 24 април същата година. Язовирът е построен с цел производство на електроенергия за много части на Грузия, както и за съседни държави като Армения и Азербайджан.

Местоположение и размер

Язовирът Ингури е разположен на границата между Абхазия и Сванетия, два региона в Западна Грузия. Височината му е 272 метра, което го прави един от най-високите язовири в Европа, и се простира на 1241 метра през дефилето на река Ингури. Резервоарът му може да поеме до 10 милиарда кубически метра (353 милиарда кубически фута) вода, което го прави един от най-големите резервоари в Европа, а електроцентралата му съдържа шест генератора, способни да произвеждат 1218 мегавата (MW) електроенергия; достатъчно за захранването на над 3 милиона домове!

Ключова роля за региона

Язовирът Ингури играе ключова роля в осигуряването на електроенергия за много части на Грузия, както и за съседни държави като Армения и Азербайджан. Язовирът спомага за регулирането на нивото на водата в голяма част от северна Грузия през зимните месеци, когато топенето на снеговете предизвиква наводнения, а през летните месеци водата от язовира се използва за напояване на фермите по черноморското крайбрежие. Освен това язовирът служи като важен източник на хидроенергия за няколко държави в Източна Европа и Централна Азия.

Язовир Ингури е не само един от най-големите язовири в Европа, но и с богата история, датираща от 1979 г., когато започва строителството му по силата на споразумение между Грузия и Съветския съюз на Русия. Разположен на границата между Абхазия и Сванетия, този 272-метров строеж се простира на 1241 метра през дефилето на река Ингури, а резервоарът му може да съхранява до 10 милиарда кубически метра вода – достатъчно за захранването на над 3 милиона домове! По този начин тази гигантска структура играе важна роля не само за Грузия, но и за съседните държави като Армения и Азербайджан, като помага за регулиране на водните нива в северната част на страната през зимните месеци, а през летните месеци осигурява напояване на фермите по черноморското крайбрежие благодарение на възможностите си за производство на електроенергия от ВЕЦ!