Коя е най-високата точка на Земята?

Еверест е най-високата точка на Земята, която се намира на 8 848 метра над морското равнище. След първото успешно изкачване на върха през 1953 г. от Едмънд Хилари и Тензинг Норгей, Еверест се е превърнал в символ на човешките постижения и упоритост – и в непрестанен източник на очарование както за приключенците, така и за пътешествениците в креслото. Нека разгледаме това забележително място отблизо.

География на връх Еверест – най-високата точка на Земята

Планината Еверест се намира на границата между Непал и Тибет в южната част на Централна Азия. Тя е част от планинската верига Хималаи, която се простира на повече от 1500 мили през Индия, Непал и Бутан. Като най-висок връх в тази планинска верига – а и на Земята – той често е наричан “покривът на света”.

Планината Еверест се намира в така наречената конвергентна гранична зона между две плочи, които се сближават. Тази тектонична дейност е причина за образуването на Хималайските планини, включително и на самия връх Еверест. Тектоничните плочи бавно се притискат една към друга в продължение на милиони години, като повдигат както земната маса, така и морското дъно изпод повърхността, за да образуват някои от най-високите планини на Земята.

Изкачване на връх Еверест

От 1953 г. досега са направени над 5000 опита за изкачване на връх Еверест. Най-успешните са направени от професионални алпинисти, които имат богат опит в изкачването на големи върхове; с течение на времето обаче той става все по-достъпен и за любители алпинисти. Само през 2017 г. различни екипи и отделни хора са изкачили 658 върха, но с голямата награда идва и големият риск; през същата година 11 души са загубили живота си при опит за изкачване. Всички алпинисти трябва да бъдат подготвени за екстремни метеорологични условия като силни ветрове, минусови температури и изключително ниски нива на кислород на такава голяма височина – всичко това се допълва от непредсказуеми промени в метеорологичните условия, които могат да направят дори опитни алпинисти уязвими за опасности, ако са зле подготвени или се придвижват твърде бързо нагоре или надолу от базовия лагер. Въпреки това успелите да изкачат върха споделят, че благодарение на упоритата работа и отдаденост по време на пътуването са изпитали изключително чувство на удовлетворение!

Еверест се извисява гордо над всички останали с височина 8 848 метра, което го прави официално най-високата точка на Земята! От ранното му откриване през 1852 г. до първото му успешно изкачване през 1953 г. от Едмънд Хилари и Тензинг Норгей – този невероятен подвиг предизвиква оттогава световен интерес към изкачването на този забележителен връх! С подходяща подготовка и напътствия всеки може да опита това предизвикателство – но само тези с огромен устрем ще достигнат върха! Независимо дали сте амбициозен алпинист, или просто човек, който обича да научава за уникалните места на нашата планета – не може да се отрече, че връх Еверест се отличава като никой друг!