Кое е най-чистото море в света?

Посещението на място с девствени и красиви води е възможност да се види природата в най-добрата ѝ светлина. Но знаете ли кое море се смята за най-чистото в света? Нека да изследваме този невероятен воден басейн и да научим повече за това какво го прави толкова специално.

Ето кое е най-чистото море

Най-чистото море в света е Саргасово море, разположено в Атлантическия океан между Бермудските острови, Бахамските острови, Флорида и Пуерто Рико. То се различава от другите океани, защото няма брегова линия, а е заобиколено от океански течения, които го отделят от другите морета. Тези течения също така предотвратяват навлизането във водите му на богати на хранителни вещества отпадни води, което го прави един от най-девствените водни басейни на Земята.

Флора и фауна

Саргасово море е дом на множество диви животни, включително над 700 вида риби и морски бозайници като китове, костенурки и делфини. Кристално чистите му води са пълни с живот – от коралови рифове до ливади с морска трева – и гъмжат от планктон, който осигурява храна за много видове риби. Морето служи и като миграционен път за много видове птици, като им осигурява сигурно убежище, докато прекосяват континентите.

Вдъхновение за хората на изкуството

В допълнение към екологичното си значение Саргасово море е било източник на вдъхновение за много художници в историята. Писатели като Жул Верн и Ърнест Хемингуей са използвали загадъчните му дълбини като фон за своите истории, а художници като Паул Клее са използвали красотата му като вдъхновение за своите произведения. Зашеметяващо чистите му води са участвали в безброй филми и телевизионни предавания – от “Карибски пирати” до “Игра на тронове” – и продължават да пленяват милиони хора по света и днес.

Саргасово море е останало до голяма степен недокоснато от човешкото развитие след откриването му преди повече от 500 години. Уникалната му екосистема го превръща в едно от най-ценните природни чудеса на Земята, което ни предоставя несравним поглед към миналото на нашата планета. С подходяща защита и усилия за опазване на околната среда този невероятен воден басейн може да бъде съхранен за следващите поколения – което ще ни позволи да продължим да изследваме неговите чудеса още дълги години!