Коя е най-пълноводната река в Африка?

Когато си помислите за най-мощните реки в света, може би ще се сетите за реките Амазонка и Нил. Една от най-пълноводните реки в света обаче е река Конго в Африка. Всъщност река Конго се нарежда на второ място по пълноводие в света след Амазонка. Нека разгледаме по-отблизо тази могъща африканска река и да открием какво я прави толкова мощна.

Река Конго – факти и история

Река Конго се намира в Централна Африка и преминава през девет държави, докато си проправя път от извора си близо до Кисангани в днешната Демократична република Конго (ДРК) до устието си в Атлантическия океан. Дължината на тази голяма река е около 4700 км, средната ѝ дълбочина е 24 м, а най-дълбоката ѝ точка достига 220 м. Дебитът ѝ се изчислява на 1 500 кубични метра в секунда или 1 500 000 литра в секунда! Това е достатъчно, за да се напълнят два басейна с олимпийски размери всяка минута! Не само това, но и отводнява площ от 3,7 милиона квадратни километра – това е повече от територията на Индия!

Река Конго е ключова част от африканската култура от векове и за първи път е изследвана от европейците през 1482 г., когато португалският изследовател Диого Као тръгва нагоре по реката от Кабинда в търсене на път към Индия. Оттогава насам много други авантюристи са последвали примера му, включително известният британски изследовател Дейвид Ливингстън, който използва реката като част от своята експедиция из Африка между 1853 и 1856 г. Реката била толкова важна за него, че я нарекъл “Заир”, което в превод означава “най-голямата река, която някога е виждал” Освен това по време на Втората световна война американските войски използват река Конго за транспортни цели, когато пренасят доставки за съюзниците си в Северна Африка през Западна Африка.

Въздействие върху околната среда

Река Конго е не само важна културна ценност, но и играе важна роля за поддържането на екосистемите в Централна Африка. Много видове разчитат на този голям воден път, включително някои ендемични видове като хипопотами и крокодили джуджета, които не се срещат никъде другаде на Земята! Той служи и като жизненоважен източник на храна за милиони хора, живеещи по бреговете му, чийто поминък зависи от риболова, както и от снабдяването им с питейна вода! За съжаление, през последните години се появиха съобщения за това, че изменението на климата оказва пагубно влияние върху рибните запаси поради повишените температури, които затрудняват развитието на рибните популации, което може да има опустошителни последици за зависимите от тях общности, ако нищо не се промени скоро..

Река Конго е наистина забележителна както от гледна точка на околната среда, така и от културна гледна точка! Огромните ѝ размери, съчетани с историческото и екологичното ѝ значение, означават, че този величествен африкански воден път заслужава нашето най-голямо уважение и защита занапред – нещо, което всички трябва да се стремим да осигурим по-скоро рано, отколкото късно! Ясно е, че без тази велика река много неща ще бъдат загубени завинаги – нека направим така, че това никога да не стане реалност, като дадем своя принос още днес!