Истинското име на Марк Твен – научете какво е то

Марк Твен е световноизвестен автор с много обичани произведения, като “Приключенията на Том Сойер” и “Приключенията на Хъкълбери Фин”. Но знаете ли, че истинското име на този известен писател всъщност не е “Марк Твен”? Оказва се, че той е избрал псевдонима си по много конкретна причина. Нека разгледаме кой всъщност е бил Марк Твен и защо е използвал “Марк Твен” като свой псевдоним.

Произходът на името на Марк Твен

Марк Твен е роден през 1835 г. под името Самюъл Лангхорн Клеменс. Израства в Мисури и започва да пише за местни вестници, след което става популярен писател-пътешественик и хуморист. Когато идва време да публикува разказите си, Клеменс решава да използва псевдонима “Марк Твен” вместо собственото си име. “Марк Твен” е стара фраза за речни лодки, която означава два сажена дълбочина – идеалната дълбочина, на която речната лодка може да се движи безопасно по водите, без да заседне на плитчина. Тази фраза има и символично значение за Клеменс, тъй като говори за идеята за навигация в живота, без да се приближаваш твърде близо до опасност или вреда.

Наследството на Марк Твен

Клеменс се превръща в един от най-обичаните американски автори, а през 1964 г. президентът Линдън Б. Джонсън дори го награждава посмъртно с Президентския медал на свободата. Произведенията му се четат и до днес, като някои от тях дори са адаптирани във филми или телевизионни сериали (като “Том Сойер”). Освен това в чест на Марк Твен са създадени няколко организации, сред които Къщата и музеят на Марк Твен в Хартфорд, Кънектикът, и Международното общество на Марк Твен към колежа “Елмира” в щата Ню Йорк.

Удивително е колко много може да се разбере, ако се научи за произхода на даден автор – особено когато става въпрос за избраните от него псевдоними! Разглеждайки историята на “Марк Твен”, ние разбрахме не само как този известен автор е избрал своя псевдоним, но и какво го прави толкова обичан днес. Надяваме се тази статия да е била информативна за това кой всъщност е бил (и е) Самюъл Лангхорн Клемънс и защо е избрал за себе си псевдонима “Марк Твен”!