Ето какво задължително се прави след преяждане – забравете дискомфорта

Всички сме били там, чувствайки се прекалено пълни, след като сме изяли твърде много от любимите си ястия. Преяждането е често срещано явление и може да е неприятно. Но не е задължително да съсипе деня ви. Ето няколко полезни съвета за това как да се справите с преяждането и да се върнете в правия път.

1. Раздвижете се

Ако след преяждане изпитвате подуване на корема или стомашно разстройство, разходете се или направете лек стречинг – всичко, което раздвижва кръвта ви. Упражненията помагат на тялото да усвои храната по-бързо, така че ще се почувствате по-добре за нула време. Освен това упражненията освобождават ендорфини, които ни карат да се чувстваме добре отвътре и отвън!

2. Пийте повече

Пиенето на много вода през деня помага за изхвърлянето на токсините и подпомага храносмилането. Дръжте под ръка бутилка с вода, за да сте хидратирани по всяко време. Ако водата не ви допада, опитайте да пиете билков чай, който също може да облекчи дискомфорта, свързан с преяждането

3. Практикувайте съзнателно хранене

Осъзнатото хранене е свързано с осъзнаване на това какво ядете и защо го ядете – и може да ви помогне да предотвратите преяждането на първо място! Когато се храните съзнателно, по-добре осъзнавате кога тялото ви е пълно и кога има нужда от още храна. Бавното хранене дава време на тялото да регистрира колко храна постъпва в организма му, което намалява вероятността да се натъпчете повече, отколкото е удобно за тялото ви.

4. Достатъчно сън

Достатъчно спокойният сън помага за регулирането на хормоните като лептин и грелин, които контролират нивото на глада и желанието за храна през деня (особено желанието за закуска късно вечер!). Стремежът към 7-8 часа сън на нощ ще помогне да се поддържа баланс на тези хормони и ще доведе до по-здравословни хранителни навици като цяло – ще предотврати бъдещи случаи на преяждане и ще подобри общото благосъстояние.

5. Потърсете професионална помощ

Ако преяждането е нещо, което се случва често, или ако то предизвиква стрес или тревога, може да се наложи да потърсите професионална помощ, за да разберете и да се справите с всички основни стресови фактори или отключващи фактори, които водят до нездравословно поведение, като например прекомерно хранене или епизоди на преяждане. Диетологът или терапевтът може да бъде в състояние да предостави информация за разработването на по-здравословни механизми за справяне с тези чувства по по-здравословен начин занапред.

Преяждането може да бъде неприятно както във физически, така и в емоционален план, но има начини да се справим с тези чувства, без да прибягваме до нездравословно поведение като преяждане или ненужно изхвърляне на храна от тялото. Следването на тези пет съвета ще ни помогне да регулираме хормоните, свързани с нивото на глада, и ще ни постави в по-добра позиция за съзнателно хранене занапред; освен това ще ни даде възможност за малко грижа за себе си от време на време! С практиката идва и напредъкът – започнете с малки стъпки, като пиете достатъчно вода през деня или отделяте по няколко минути преди всяко хранене, за да прецените колко сте гладни – съвсем скоро тези здравословни навици ще се превърнат във втора природа!