Кой е “Веселият Роджър” – историята на пиратския флаг

Ахой, приятели! Чудили ли сте се някога защо пиратското знаме се нарича “Веселият Роджър”? Ако е така, сте попаднали на правилното място. Нека да разгледаме защо пиратите са развявали този известен флаг и как е получил името си

Какво представлява “Веселият Роджър”?

Веселият Роджър е черен флаг с мотив на череп и кръстосани кости. То е известно още като “Стария Роджър” или просто като “пиратското знаме” В популярната култура то често се свързва с пиратството и приключенските истории за морските хора. Терминът “Jolly Roger” датира от 1723 г., когато английският пиратски капитан Джон Филмор нарича собственото си черно знаме “Jolly Roger”.

Защо пиратите развяват знамето Jolly Roger?

Пиратите развяват различни знамена поне от 1687 г. насам, когато използват червени знамена с изобразени смъртни глави или черепи. Тези знамена са имали за цел да сплашват търговските кораби, за да се предадат без бой – важна стратегия за пиратите, които са искали да сведат до минимум рисковете, като същевременно увеличат плячката си. С издигането на “Веселия Роджър” пиратите изпращали заплашително послание, което по същество гласяло: “Предайте се сега или ще се изправите пред сигурна смърт!”

Как получава името си?

Никой не знае със сигурност откъде произхожда терминът “Весел Роджър”, но някои историци смятат, че той произлиза от два френски термина: jolie rouge (което означава “хубаво червено”) и joli rouge (което означава “красиво червено”). Тази теория има смисъл, тъй като първоначално тези знамена обикновено са били яркочервени – не черни – и може да са включвали бели мотиви като черепи и кости. С течение на времето тези символи се свързват с пиратите и в крайна сметка ни дават днешното емблематично изображение на череп и кръстосани кости на черен фон.

Ето я и историята на това, защо го наричаме “Веселият Роджър” Следващия път, когато видите този известен пиратски символ, си спомнете, че произходът му се корени във вековните морски традиции.