Виман – разкриване тайните на древния самолет

Какво е виман?

Накратко, виманът е древна летателна машина. В “Рамаяна” тя е описана като “дълга сто йоджана”, с “два етажа и много стаи” Това означава, че е дълъг около 400 километра – четири пъти повече от дължината на Airbus A380, най-големия пътнически самолет в света! По-нататък в стихотворението се описва как виманът се задвижва от “две големи змии” и може да лети “толкова бързо, колкото умът може да мисли”

Вимани се споменават и в други древни текстове, като Махабхарата и Пураните. Тези текстове описват виманите като способни да летят с голяма скорост и дори да нападат вражески градове със “смъртоносни оръжия” .В хиндуистките текстове има много споменавания за тях и някои смятат, че тези текстове съдържат инструкции за построяването на тези древни самолети.Твърди се също, че виманите са невидими с просто око, което обяснява защо днес няма физически доказателства за тях. Някои вимани били толкова големи, че можели да превозват стотици хора. Технологията, използвана за построяването им, не е известна, но е възможно те да са били базирани на сложна форма на задвижване.

Възможно ли е виманите наистина да са съществували?

Няма как да знаем със сигурност дали виманите са били истински или само легенди, но има някои интересни теории. Една от теориите предполага, че виманите всъщност са били НЛО, управлявани от извънземни същества. Друга теория предполага, че те може да са били тестови превозни средства за секретни правителствени проекти (нещо като Зона 51)

Дали виманите действително са съществували, остава загадка, но едно е сигурно – идеята за древен самолет е очарователна. Удивително е да си помислим, че някой е могъл да изобрети нещо толкова напредничаво преди хиляди години. Какви други тайни крие историята? Само времето ще покаже.