Какво той мрази да правиш, след като се скарате?

Не се доверявайте на онези двойки, които винаги изглеждат щастливи. Най-нормалното нещо на света, особено когато има съжителство помежду им, е, че между хората възникват различия и те, както всички хора, се опитват да разрешат чрез спорове. Дори е здравословно, може би можете да откриете части от поведението си, които не сте знаели и които партньорът ви може да не хареса и да се опитате да ги промените (и обратното). Има обаче дискусии и дискусии… Не е едно и също да говориш по спокоен начин и да крещиш в лицето му, засипвайки го с обиди и обвинения. В крайна сметка питали ли ли сте се, какво той мрази да правите, след като се скарате? Нека обърнем внимание!

Не разгръщайте списъка

Ако ви притеснява, че партньорът ви винаги оставя чиниите в мивката, вместо да ги измие, например, не си спомняйте онова пътуване до морето, където ви е прецакал, правейки нещо друго. Настоящето е това, което има значение, така че не повдигайте други дискусии, които вече би трябвало да бъдат отдавна обсъдени и забравени. Само ще подпалите нови негодувания и в крайна сметка ще загубите ума си. Това, което е забравено и мъртво, погребете го, фокусирайте се върху сегашния момент!

Не обръщай гръб

Имахте огромна дискусия, нищо не се случи. Въпреки това, една от най-големите грешки на хората след разправия е именно създаването на бариери. Ето как го обяснява психотерапевтът Рейчъл Сосман в „Превенция“. „Ако вашият партньор се приближи до вас и забележи само отхвърляне, той вероятно ще се въздържи да направи първата крачка към сдобряване“, казва той. „По-добре обяснете, че в този момент все още не сте добре, за да ви даде още няколко часа размисъл върху случилото се“.

“Съжалявам, но…”

Както се казва, двама не се карат, ако единият не иска. Вероятно и двамата сте прави, и вие също грешите за нещо. Поискайте прошка, не е лесно, всеки може да се гордее, но понякога е необходимо. Ако обаче това „съжалявам“ е последвано от „но“, може би не трябва да продължавате. Не повдигайте минали дискусии, които е трябвало да бъдат простени, съсредоточете се върху настоящето, тук и сега. Не искайте прошка само защото не искате да продължите битката, това е все едно да кажете: „Ти ме отегчаваш, аз не искам да продължавам да те слушам”. Поискайте прошка, когато наистина го почувствате.

Не прекратявай комуникацията

Битките са информация, така обяснява Сосман. „Ако се чувствате раздразнени, ядосани или тъжни, това е нещо, което вашият партньор трябва да знае. Добра идея е в деня, в който се ядосвате от работа, да изпратите предупредително съобщение на партньора си, за да е в течение със ситуацията. Важно е вашият партньор да знае как се чувствате, но може би в разгара на кавгата казвате обидни неща, за които по-късно можете да съжалявате. Затова най-добре е да мерите добре думите си и да не се оставяте да бъдете увлечени от гнева. Ако след това трябва да обясните на партньора си, че не сте имали това предвид, той вероятно няма да ви повярва и няма да се пренесете в бъдещето.