Какво трябва да направим при силен уплах – лесен трик за справяне

Страхът е естествен и дори полезен отговор на тялото към стреса. При децата страхът се дължи и на липсата на разбиране за света наоколо.

Паническите атаки са внезапна поява на силна тревожност и безпричинен страх, придружени от соматични симптоми. Атаката е споходена от повишено изпотяване, ускорен пулс, задух, гадене, чувство на страх от смъртта. При поставяне на диагнозата се вземат предвид клиничният ход на атаките, тяхната тежест, изключват се соматични заболявания, на фона, на които могат да възникнат тревожни състояния.

Ето какво трябва да направим при силен уплах

При първите атаки човек не разбира, какво се случва с него. При силен страх пациентът подозира наличието на тежка сърдечно-съдова патология, ендокринни или нервни разстройства, позвънява за линейка.

След първата паническа атака човек се записва за консултация с различни специалисти, подлага се на преглед, подозира наличието на рядко заболяване. Пациентът се концентрира прекомерно върху здравето си, което затруднява хода на атаките.

Как да се справим с паническата атака по време на атаката

Важно е, да се научите как да контролирате дишането. За целта, поемете дълбоко въздух, задръжте възможно най-дълго и после издишайте бавно. Докато издишвате, отпуснете цялото тяло, възможно най-много. По време на атака бавно се изпълняват 10-15 повторения. В интервалите, между атаките може да научите дихателни упражнения, които ще ви позволят да контролирате по-добре дишането в стресово състояние.

Как сами да се справите с паническите атаки

При внезапно усещане за страх, безпокойство и паника е необходимо да се контролира дишането. Бавното, дълбоко и равномерно вдишване-издишване ще ви помогне да се справите с чувството за липса на въздух. След вдишване трябва да задържите дъха си и бавно да издишате въздуха.

Ето, какво трябва да направим при силен уплах

Способността да контролирате не само дишането, но и тялото си позволява на човек да контролира ситуацията. Когато има чувство на страх, мускулите на човек се напрягат, появяват се спазми в епигастриума, дискомфорт в гърдите. Ето защо, по време на атака, трябва да се опитате да отпуснете ръцете, краката си, да заемете удобна позиция за вас.

При паническа атака е необходимо да се елиминират всички негативни фактори, които влошават състоянието (ярката слънчева светлина или изкуствена лампа, тълпа от хора в малка стая). По време на атака може да отидете на уединено място, далеч от шум и хора, да покриете клепачите си, да включите музиката и да поставите слушалките. Също така е необходимо да насочите вниманието си към една тема, например да разгледате ръчния си часовник или да се концентрирате, върху правилното дишане.

Хората, страдащи от пристъпи на паника е желателно да откажат кофеина, да се занимават с активен спорт (бягане, колоездене, аеробика) или да правят йога, медитация. Важен е пълноценният нощен сън от поне 7-8 часа.