Прием на магнезий ли е решението при панически атаки

„- Как успяваш да направиш всичко? Аз не мога да направя нищо!”

Семейство, кариера, ипотека, автосервиз, супер тренировки с дъмбели в четвъртък, пишете есе с детето си до петък и дори остава време за маникюр и нови обувки …

По този или подобен начин е устроен животът на съвременните жени. Тези, които са свикнали да вземат важни решения и във всичко да са номер едно. Такива се стремят да успеят във всичко и да предявяват най-строги изисквания към себе си.

Разпознавате ли се вече?

Ежедневният стрес влияе не само на настроението, но и на външния вид, а за съжаление на здравето. Ето защо, ако в постоянния стремеж към съвършенство изведнъж почувствате, че всичко изтича, между пръстите на ръцете ви, нищо не ви харесва и сълзите ви задушават, най-вероятно отдавна живеете в състояние на хроничен стрес. И дори не го осъзнавате. Има добра новина: не може да се борите със стреса, трябва да се научите как да го управлявате. Да започнем с всичко по ред:

Какво е стрес?

Това е нормална защитна реакция на организма, необходим механизъм за оцеляване. Лекарите отдавна изучават стреса и неговото въздействие, върху човека. Те наричат ​​това състояние адаптационен синдром. Това е опит на тялото да се адаптира към променящите се условия: ранно ставане; спорт; смяна на часовите зони; тримесечен отчет или модерна диета; безпокойство; изграждане на устойчивост на стрес и изтощение.

Какво е магнезиев дефицит

Магнезият помага за справяне със стреса, като участва в електрическия и енергиен метаболизъм в нервните клетки, клетките на скелета и гладките мускули. Целият този клетъчен оборот означава, че при липса на магнезий човек просто няма достатъчно ресурси, за да се справи със стреса и да управлява живота си. Освен сила и издръжливостта, магнезият осигурява защита, срещу раздразнителност, тревожност и други емоционални прояви на стрес, като може дори да облекчи физическите му прояви – умора, конвулсии или тикове.

Колко магнезий трябва да приемате

Един възрастен се нуждае от около 400 mg на ден, но поддържането на дневната норма не е лесно. От средата на миналия век лекарите все по-често диагностицират магнезиев дефицит. И така, средният дневен прием се колебае около границата от 175-225 mg – така че можем да кажем, че това вече е болест на цивилизацията.

Как да определите, че приемът на магнезий не е достатъчен

Отговорът тук е по оплаквания. Кръвният тест често се оказва недостатъчен, тъй като 99% от микроелемента се намира в костите, мускулите и меките тъкани. В резултат на продължителен стрес магнезиевите йони напускат депото и концентрацията на минерала в кръвта може да остане нормална, въпреки че всъщност запасите му в организма вече са на изчерпване.

Физическите показатели:

  • повишена умора и намалена работоспособност;
  • появата на внезапно главоболие;
  • конвулсивни мускулни контракции;
  • усещане за “изтръпване” или болка в мускулите;
  • прекъсвания или повишен сърдечен ритъм;
  • ускоряване на дишането;
  • изпотяване.

Емоционални показатели:

  • лоша поносимост към смяната на сезоните и времето;
  • сълзливост, раздразнителност;
  • хиперемоционалност;
  • безпокойство;
  • нарушение на съня.

Изходът:

Активният живот неизбежно идва със стрес. И така, стресът не е болест, а напротив, възможност за адаптиране към ситуациите.

Ако стресът стане прекомерен, неговият полезен ефект приключва. Тялото няма достатъчно ресурси за адаптация. Тогава стресът води до лошо здраве и болести.

Прием на магнезий ли е решението при панически атаки?

Магнезият е важен микроелемент, който дава сила за справяне със стреса. Храните, обаче може да не са достатъчни, така много хора стават уязвими на стреса, а в много случаи паническите атаки;

Ако имате симптоми на хроничен стрес – умора, раздразнителност, тревожност и други – не отлагайте посещението при лекар;

Освободете се от ненужните тревоги;

Магнезият повишава устойчивостта на организма към стрес;

Магнезият действа, върху емоционалните и физически прояви на стрес и паник атаки.