Това е най-добрият съвет за защита на косата от Слънцето

Знаете, че грижата за кожата и UV защитата вървят ръка за ръка, точно, както лятото идва с плажа и забавлението. Много хора обаче забравят да защитят косата си. И така, подобно на кожата, се нуждаят от UV защита и внимателна грижа, особено когато са изложени на интензивно излагане на слънце.

Защита на косата от слънцето: всичко, което трябва да знаете

Шапки с голяма периферия са идеални за предпазване от слънцето.

Дори косата ви да не е изгоряла, тя е изложена на вредното въздействие на слънцето, солената вода и хлорираната вода в басейна. Въздействието на тези елементи се отразява негативно на гладката структура на кутикулата. В резултат на това, косата става по-суха, груба и матова. Цветните пигменти се измиват. За щастие това може да се избегне с UV защита и косата ви ще остане сияйна като слънчевите лъчи.

Кърпи, каскети и бандани са перфектната защита на косата от слънцето

В идеалния случай косата не трябва да се излага на интензивни UV лъчи. Това важи особено за лятото и главно обедното време между 11:00 и 15:00 часа. Шапки, каскетите и бандани са перфектната защита на косата от слънцето. Ако не носите предпазни мерки, можете да използвате слънцезащитен спрей за коса. Шапките и спрейовете предпазват от UVA и UVB лъчите, задържат влагата в космите и поддържат цвета им. По-добре е да използвате защитен спрей, преди да излезете от дома, преди да пристигате на плажа, тенис корта или парка.

Гмуркане и плуване без неприятни изненади

Морската вода или водата от басейна имат вредно въздействие, върху косата. След плуване в басейн или море по косата може да останат хлорни отлагания или солни кристали. Дезинфектантите могат да допринесат косата да бъде безжизнена и суха. Ето едно бързо решение: разтворете три таблетки аспирин в 1 литър вода и накиснете косата си в този разтвор за един час. След това изплакнете обилно с течаща вода.

Летни удоволствия без изрусени коси

Слънцето избелва еднакво естествената и боядисаната коса. Може да защитите пигментите на косата си с подходяща UV защита. Такива шампоани, балсами, маски и спрейове за коса са предназначени да предпазват косата от слънцето. Балсамите възстановяват сияйния цвят с витамини и протеини, както и предпазват пигментите от избелващите ефекти на слънцето.

Грижа за косата след слънчеви бани

На пазара днес има най-различни специални шампоани и балсами, които внимателно се грижат, насищайки косата с влага. Тези продукти съдържат и натурални масла, които възвръщат плътността и блясъка. Ако краищата на дългата коса са повредени, може да използвате спрей, който временно възстановява накъсаните краища. Така косата ви ще изглежда по-здрава. След продължително излагане на слънце подстригването с 1 см ще е от полза за предотвратяване на по-нататъшно нацепване и поддържане на здрав вид.

Естествена защита на косата от слънцето

През летните месеци трябва да приемате храни, богати на витамин С и Е, както и на бета-каротин. Като ефективни антиоксиданти, те неутрализират свободните радикали, които се образуват под въздействието на ярка слънчева светлина и имат отрицателен ефект, върху клетките. Особено богати на антиоксиданти са плодовете и зеленчуците: кайсии, грозде, броколи и спанак.

Шест ефективни и бързи правила за защита на косата от слънцето

Съвет 1

След плуване в басейн или море изплаквайте косата под течаща вода.

Съвет 2

Напръскайте с лосион, за да фиксирате краищата и да намалите щетите.

Съвет 3

Водата в басейна може да изсуши косата. Използвайте подходяща козметика и намалете вредата.

Съвет 4

Скрийте косата си под шапката! Това ще я задържи здрава и блестяща.

Съвет 5

Естествена защита, от ултравиолетови лъчи е ефективна срещу свободните радикали.

Съвет 6

Специалистите препоръчват употребата на балсами на коса.